Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΕ ΧΩΡΙΟ

   Για ένα άνθρωπο σαν και εμένα όπου έχει μεγαλώσει στην Αθήνα και δεν έχει καταγωγή από χωριό, το να βρεθεί σε ένα χωριό για τις καλοκαιρινές του διακοπές, οπού δεν είναι τουριστικό, αποτελεί εμπειρία. Υπάρχουν οι θετικές και οι αρνητικές εκπλήξεις  του όλου εγχειρήματος.
    Στις θετικές συγκαταλέγονται, η επαφή με την φύση, η απόλυτη ησυχία μετά τις έντεκα το βράδυ, ο έναστρος ουρανός, ο καθαρός αέρας, η καθαρή θάλασσα και η αίσθηση απομόνωσης από τη ζούγκλα της Αθήνας.
Τις αρνητικές θα τις τοποθετήσω με χρονική σειρά:
    Ενώ κοιμάσαι γλυκά και βαθιά, μια περίεργη και αταβιστική κραυγή σε αποσπά απότομα απόν την αγκαλιά του μορφέα, είναι ο τοπικός γύφτος ο οποίος διαλαλεί την πραγματεία του (δυστυχώς είναι πολλοί) «Πεπόνια – Πεπόνια, τέσσερα πεπόνια 5 ευρώ. Καρπούζα Καρπούζα – εδώ τα καλά Καρπούζ».  Α να χαθείς άναρθρε – μάθε πρώτα ελληνικά και μετά πούλα ότι θέλεις.
    Έπειτα βγαίνεις να πάρεις τσιγάρα, εκεί που περπατάς αμέριμνος, συναντάς τον πρώτο ντόπιο ιθαγενή, συνήθως κάποια συμπαθητική γριούλα, η οποία αρχικά σε κοιτά περίεργα, μετά ύποπτα, στο τέλος σου λέει καλημέρα με ένα σαρδόνιο χαμόγελο και μετά σε ρωτάει ποιανού είσαι…  Αφού έχεις δώσει τα διαπιστευτήριά σου, σε αφήνει να συνεχίσεις το δρόμο σου.
    Στο περίπτερο (εάν υπάρχει) ζητάς τα τσιγάρα σου (που εάν έχεις την άτυχη επιλογή να μην καπνίζεις τις 3 μάρκες που γνωρίζει – αλλά gauloises κόκκινα ) ο περιπτεράς σε κοιτά σαν να του έχεις ζητήσει εμπλουτισμένο ουράνιο. Στην ευχάριστη πιθανότητα που γνωρίζει την μάρκα που καπνίζεις έχει πάντα μόνο ένα πακέτο…  Έτσι είσαι αναγκασμένος να φορτωθείς, στους πάντα υπομονετικούς φίλους σου και να αναζητήσετε παρέα τα τσιγάρα σου. Όταν μετά από χιλιόμετρα στο διπλανό χωριό βρίσκεις ένα περίπτερο, εισπράττεις απαντήσεις του τύπου «Δεν έχω ρε φίλε gauloises ούτε κόκκινα ούτε πράσσινα ούτε μπλε».
    Το βράδυ όταν πας για μια μπυρίτσα στην τοπική μπυραρία, καταλαβαίνεις ότι είσαι ασφυκτικά περικυκλωμένος από Κανγκουρού (κάνγκουρες) οι οποίοι έχουν κόψει τις εξατμίσεις από τα παπάκια τους, προφανώς για τους ακούν οι συμπαθητικές γριούλες που πάσχουν από κώφωση και να προφυλάσσονται. Μιλάνε φωνάζοντας, για να τους ακούνε οι συμπαθητικές συνομήλικες ασχέτως εάν πάσχουν ή όχι από κώφωση, η οποίες όμως βρίσκονται στο απέναντι από αυτούς τραπέζι.  
    Τέλος όταν επιστρέψεις σπίτι κουρασμένος από την δραστηριότητα της ημέρας αντιλαμβάνεσαι τον πλούτο του Βασιλείου των Εντόμων, τα οποία εάν έχεις αφήσει το φως ανοιχτό κάνουν πάρτι, με guest star εσένα!!!